Aioli je báječně voňavý a lehce ostrý typ majonézy, která se používá
v tradiční katalánské a provensálské kuchyni. Úžasné je to, že si s její
chutí můžete hrát dle libosti pouhým přidáním nakrájené bazalky, fenyklu, kopru
či pečených oříšků. Velmi dobře se dá ochutit i pomocí citronové kůry a šťávy.
Aioli je tradičně velmi kořeněná a používá se ke zvýraznění chuti například u
dušeného rybího masa, aby mu dodala ten správný říz.
V této verzi jsem přidal ještě trochu krevetové omáčky Porto,
které přidají omáčce jistý šmrnc zvlášť, když ji budete podávat společně
s vařenou či dušenou zeleninou.
Ingredience:
½ malého stroužku oloupaného česneku
mořská sůl
čerstvě umletý černý pepř
1 vaječný žloutek
1 čajová lžička dijonské hořčice
285 ml extra panenského olivového oleje
krevetová omáčka zn. Porto
citronová šťáva k dochucení
V hmoždíři rozetřete česnek spolu s jednou čajovou lžičkou
soli a čajovou lžičkou olivového oleje (můžete použít i konec válečku na nudle
a kovovou mísu).
Mezitím dejte do mísy žloutek, hořčici a ušlehejte dohromady. Za
stálého míchání přidávejte po trochách olej. Až Vám bude zbývat zhruba polovina
oleje, můžete jej začít přidávat ve větších dávkách. Jakmile začne směs
houstnout, přidejte citronovou šťávu.
Až budete mít všechen olej vmíchaný do směsi, přidejte utřený česnek a
další dochucovadla (viz. výše v článku). Na závěr dochuťte solí, pepřem a
ještě trochou citronové šťávy, pokud je potřeba.
Žádné komentáře:
Okomentovat