Když jsem poprvé dělal ceviche,
byl jsem unesen. Mohl jsem sledovat, jak citronová a limetková šťáva mění barvu
mušlí z průhledné na mléčně bílou. Kyselina z limetek a citronů mění
strukturu proteinů v měkkýši, a tak je vlastně „vaří“ bez použití tepla.
Takže pokud se vám povede získat opravdu čerstvé mušle, tohle je snadný, a
přitom neuvěřitelně lahodný způsob, jak si je vychutnat: opravdová exploze
chutí (koření, citrusy, čili, červená cibule), která vám přesto umožní ocenit
chuť mušlí a jejich jemnou texturu.
Přísady:
1 libra rozčtvrcených hřebenatek svatojakubských
1 šálek (asi 12) cherry rajčátek nebo 2-3 nahrubo nakrájená římská rajčata,
2 zelené nebo červené serrano čili papričky, bez semínek a pomleté (asi 1/2
čajové lžičky)
3/4 šálku čerstvě nasekaného koriandru, plus další na přízdobu
1 šálek jemně nasekané červené cibule (1/2 střední červené cibule)
3/4 šálku jemně nasekaného čerstvého oregana
1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
1/2 šálku čerstvé limetkové šťávy
sůl na ochucení
Příprava:
Smíchejte všechny přísady v míse z nereaktivního materiálu a
pořádně promíchejte. Přikryjte a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejvýše
však na 16.
Lžičkou nandejte ceviche do malých (4uncových – asi 120 ml) skleniček a
ozdobte koriandrem. Podávejte s hranolky, pokud je máte rádi.
Žádné komentáře:
Okomentovat