Jak jsem se již zmínil v předchozím příspěvku, je to opravdu báječné posedět s přáteli, dívat se na hrající si děti na zahradě a u toho se znovu a znovu probírat zázraky života. Když hovořím o zázracích, na světě existují některé plody, které jsou opravdovým zázrakem v chuti, tvaru, barvě ...
Následující recept představuje spojení několika nejlepších věcí, které
Itálie může nabídnout. Je to určitá jednoduchost, která se promění
v neuvěřitelný koncert chutí. Je to vlastně takový malý kulinářský výlet
napříč Itálií – olivy Taggiasche pochází z oblasti Riviera Ligure, kapary
mají svůj domov v nejjižnější části oblasti Pantelleria, těstoviny
linguine jsou z Gargana nedaleko Neapole, extra panenský olivový olej
z Toskánska a tymiánem je porostlý celý ostrov Sardinie, který je
v jarním období provoněný jeho typickou vůní.
Výsledek je tak samotným ztělesněním italské gastronomie: několik
prvotřídních ingrediencí, rodina a přátelé, úsměv a radost ze sdílení společných
zážitků.
Ingredience:
500 g těstovin linguine (podobné špagetám)
30 g oliv Taggiasche
30g kapar z oblasti Pantellaria
10 g čerstvého tymiánu
1 bageta
4 lžičky extra panenského olivového oleje
2 - 3 neoloupané stroužky česneku
Postup:
Nakrájejte bagetu na kostky a vložte jí do trouby předehřáté na 200
°C. Jakmile dostane pečivo zlatavou barvu, vytáhněte je z trouby, nechte
zchladnout a poté vložte společně s lístky tymiánu do mixéru. V něm
pečivo s lístky rozmixujte na drobnou strouhanku.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte sůl a vložte
těstoviny linguine.
Mezitím si v hluboké pánvi (nejlépe pokud máte k dispozici
wok) rozehřejte olej, přidejte česnek a až bude dostávat zlatavou barvu,
přidejte olivy a kapary. Zmenšete plamen a nechte pár minut povařit.
V polovině času určeného k uvaření těstovin linguine je
pomocí kleští vyjměte z vody na pánev, kde se zvolna vaří olivy a kapary.
Přilijte trochu vody, ve které se těstoviny vařily (ta je teď velmi bohatá na
škrob), zvětšete plamen a za permanentního míchání vařte. Voda smíchaná
s olejem vytvoří jakousi emulzi, která udrží těstoviny pěkně šťavnaté a
umožní jim nasát chuť oliv a kapar.
Když jsou těstoviny „al dente“ dejte je do velké mísy a přidejte dříve
vytvořenou strouhanku.
Žádné komentáře:
Okomentovat