Máloco dokáže lidi svést dohromady tak jako jídlo, a hlavně hovory o něm.
Žiju v zahraničí už 15 let, ale kdykoliv zmíním svůj sardinský a italský původ,
lidé mi stále říkají, jaké úžasné jídlo jedli v mojí domovině, jak moc jim
chybí dobrá mozzarella nebo čerstvé mořské plody, jak skvělé bylo povečeřet v
malé osterii, kde místní „babička“
dělala domácí těstoviny.
Jídlo je úžasným nástrojem pro to, abychom se mohli jeden na druhého
spolehnout, porozumět cizím kulturám, prolomit ledy a navázat nová přátelství.
Moje přátelství s Vicou Kerekes začalo a posílilo díky naší společné
vášni pro jídlo. Je to kamarádka mojí snoubenky a poprvé jsem ji potkal, když
po focení přišly do restaurace, kterou jsem dřív vlastnil. Vica je slovenského
a maďarského původu a já jsem v minulosti žil dva roky v Budapešti, kde
jsem si oblíbil maďarskou kuchyni. Náš hovor se proto brzy stočil na
gastronomické téma: samozřejmě jsme mluvili o italské kuchyni, pak o pálivé
maďarské paprice a pak jsme začali diskutovat o zásadním významu vychutnávání
života a toho, mít vášeň pro cokoliv, co děláte, ať už je to vaření, herectví,
nebo prostě trávení času s kamarády.
Když
se tenhle blog začal utvářet, nadhodil jsem, že bychom spolu mohli něco uvařit,
a tento nápad se uskutečnil: Vica se přišla seznámit s Eliasem (mým
novorozeným synem), dát si sklenici vína, popovídat si s mojí snoubenkou a
– což je nejdůležitější – uvařit jedno z mých oblíbených tradičních
maďarských jídel: vepřovo-hovězí pörkölt s – jak mi Vica prozradila, když jsem se zeptal
na přísady – paprikou erős(pálivou!).
Když jsem si dal pörkölt v Maďarsku, byla k němu příloha tarhonya, druh těstovin který mi připomněl něco, co
máme na Sardinii, čemu se říká fregula. Tak jsem připravil takový
maďarsko-sardinský mix, a zatímco Vica připravovala pörkölt, já jsem
uvařil fregulu s rajčaty a oreganem.
Recept na fregulu sem brzo dám.
Recept na báječně pálivý pörkölt, jak ho uvařila Vica, opravdový triumf
rudé barvy, mnoha odstíny ingrediencí počínaje a barvou vlasů milé kuchařky konče, následuje
dále v tomto příspěvku.
Jó étvágyat!
Přísady:
40g sádla mangalica
1 nadrobno nakrájená
velká červená cibule,
2–3 neoloupané stroužky
česneku
2–3 polévkové lžíce
pálivé papriky
1,8kg na kostky
nakrájeného vepřového steaku
200 g na kostky
nakrájeného hovězího
1 lžička rajčatové
pasty
3 nadrobno nakrájené papriky
3 nakrájená střední
rajčata
8–10 cherry rajčátek
2–3 sklenice červeného
vína
sůl a čerstvě pomletý černý
pepř
1 polévková lžíce
kukuřičné mouky
Příprava:
Rozehřejte sádlo v přikryté
pánvi na smažení, přidejte cibuli a česnek a smažte pět minut, než sádlo
změkne. Odstavte pánev z plamene a přimíchejte pálivou papriku v množství
podle chuti. Přidejte vepřové a hovězí a kapku červeného vína. Vařte na mírném
plameni asi 5 minut. Zalijte maso uvařenou vodou, uveďte znovu do varu a
přidejte rajčatovou pastu, nakrájené papriky a rajčata. Ochuťte solí a čerstvě
pomletým černým pepřem. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni jeden a
půl hodiny nebo dokud není maso měkké.
Pro zahuštění omáčky smíchejte
kukuřičnou mouku a dvě polévkové lžíce studené vody, aby se vytvořila pasta, a
tu pak vmíchejte do omáčky. Znovu přiveďte do varu pro zahuštění. Zkontrolujte,
jestli je omáčka správně okořeněná, a ochuťte solí a čerstvě pomletým černým
pepřem podle chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat