pátek 28. března 2014

Černá rýže Venere s kokosovým olejem a krevetami




Černá rýže Venere je mnohými vysoce oceňovaná celozrnná rýže výjimečná hned v několika ohledech. První odlišností je, což poznáte sami ihned na první pohled, temně fialová až černá barva. Barva je naprosto přírodní a je způsobena tou nejsvrchnější slupkou.
Původ rýže je taktéž unikátní. Až do 18. století byla pěstována a šlechtěna výhradně pro panovnický stůl. Díky pověsti o údajných afrodiziakálních účincích získala jméno podle bohyně lásky. Její druhé přízvisko bylo „zakázaná rýže“ právě proto, že se z její chuti mohl těšit pouze panovník a nikdo jiný.
Rýže je bohatá na důležité amino kyseliny, vlákninu, fosfor a vitamín B 5. V neposlední řadě i na minerály jako je kalcium, železo, zinek a selen. Avšak její nejmarkantnější předností je extremně vysoký obsah antokyanů, které jsou schopny držet volné radikály a působit tak proti oxidaci. Rýže Venere má jemnou ořechovou příchuť s tóny sandalového dřeva a její aroma připomíná čerstvě upečený chléb. Tato charakteristická vůně se ještě více rozvine při vaření. Ideální použití je do salátů, polévek, jako příloha k všem typům bílého masa, ale ze všeho nejvíce se hodí právě k darům moře.

Pro tento recept jsem se inspiroval v kuchyni Dálného Východu. Zejména v její lehkosti a přirozenosti, která dokáže vytvořit nádherný svazek mezi kokosovým mlékem, koriandrem, limetkou a černou rýží.




Ingredience

400 g černé rýže Venere
12 krevet z přírodních zdrojů
20 ml kokosového bio oleje
8 zrníček kardamomu
3 šalotky
10 g koriandru
2 bio limetky
5 dcl. koňaku nebo brandy
20 g másla
10 g petržele



Postup

Nejprve je třeba očistit krevety, odříznout hlavičky, odstranit krunýř a odstranit vnitřnosti, které se nachází na zádech (tenká černá čára).

Jako druhý krok si rozpusťte polovinu másla na pánvičce, přidejte jeden a půl jemně nakrájené šalotky a zvolna jí smažte. Přidejte krevetí hlavičky a krunýře, 2 minuty na pánvi promíchejte a nakonec zalijte koňakem nebo brandy. Počkejte dokud se neodpaří všechen alkohol. Až se odpaří, přidejte na pánev jemně nakrájenou petržel a po minutě zalijte horkou vodou a nechte hodinu zvolna vařit. Důležité je každých 10 až 15 minut sejmout a odstranit pěnu, která se bude tvořit na povrchu. Nakonec tekutinu přeceďte a dejte stranou.

Ve velkém kastrolu přiveďte k varu osolenu vodu s 8 zrníčky kardamomu. Udržujte ji vařící po dobu 3 až 4 minut a poté vyjměte kardamom. Do vroucí vody nasypte černou rýži a nechte 38 až 39 minut vařit.
Mezitím si dejte na pánev jednu třetinu kokosového oleje a jemně nakrájenou šalotku, kterou za občasného míchání nechte úplně změknout. Poté přidejte krevetí ocásky a vařte po dobu 3 minut. Jakmile uplyne druhá minuta přidejte dvě lžíce vývaru, který jste si udělali předtím, nechte dovařit a dejte bokem.

Pro každou servírovanou porci rýže vezměte krevetí ocásek a naporcujte ho na malé kostky. Potom na rozpálenou pánvičku přidejte zbytek krevetového vývaru a nechte zhoustnout. Na závěr přidejte zbytek másla a za stálého míchání vytvoříte hustou omáčku.
Jakmile máte hotovou černou rýži, osušte ji a nasypte do kovové mísy, přidejte zbytek kokosového oleje, trochu nakrájeného koriandru, pár kapek citronové šťávy a nakrájené kousky krevet, které jste si před chvíli připravili. Promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte odpočinout cca 2 minuty.

Pomocí kulatého vykrajovátka na cukroví vytvořte na každém talíři malý kotouč rýže. Nahoru položte dva krevetí ocásky, přidejte trochu koriandru, limetku a na závěr celé jemně pokapte omáčkou z krevetového vývaru.






2 komentáře:

  1. tak jsem pekl kokosovy moucnik ve sklenicich dle tveho receptu, - krasne me to uteklo, tak jsem vrh zariznul a zavrel - diky za ranni dobrodruzstvi - Klarku (dceru) to bavilo!

    OdpovědětVymazat