Černá rýže Venere je mnohými vysoce oceňovaná
celozrnná rýže výjimečná hned v několika ohledech. První odlišností je,
což poznáte sami ihned na první pohled, temně fialová až černá barva. Barva je
naprosto přírodní a je způsobena tou nejsvrchnější slupkou.
Původ rýže je taktéž unikátní. Až do 18.
století byla pěstována a šlechtěna výhradně pro panovnický stůl. Díky pověsti o
údajných afrodiziakálních účincích získala jméno podle bohyně lásky. Její druhé
přízvisko bylo „zakázaná rýže“ právě proto, že se z její chuti mohl těšit
pouze panovník a nikdo jiný.
Rýže je bohatá na důležité amino kyseliny,
vlákninu, fosfor a vitamín B 5. V neposlední řadě i na minerály jako je
kalcium, železo, zinek a selen. Avšak její nejmarkantnější předností je
extremně vysoký obsah antokyanů, které jsou schopny držet volné radikály a
působit tak proti oxidaci. Rýže Venere má jemnou ořechovou příchuť s tóny
sandalového dřeva a její aroma připomíná čerstvě upečený chléb. Tato charakteristická
vůně se ještě více rozvine při vaření. Ideální použití je do salátů, polévek,
jako příloha k všem typům bílého masa, ale ze všeho nejvíce se hodí právě
k darům moře.
Pro tento recept jsem se inspiroval v kuchyni Dálného Východu.
Zejména v její lehkosti a přirozenosti, která dokáže vytvořit nádherný
svazek mezi kokosovým mlékem, koriandrem, limetkou a černou rýží.
400 g černé rýže Venere
12 krevet z přírodních
zdrojů
20 ml kokosového bio oleje
8 zrníček kardamomu
3 šalotky
10 g koriandru
2 bio limetky
5 dcl. koňaku nebo brandy
20 g másla
10 g petržele
Postup
Nejprve je třeba očistit krevety, odříznout hlavičky, odstranit krunýř
a odstranit vnitřnosti, které se nachází na zádech (tenká černá čára).
Jako druhý krok si rozpusťte polovinu másla na pánvičce, přidejte
jeden a půl jemně nakrájené šalotky a zvolna jí smažte. Přidejte krevetí
hlavičky a krunýře, 2 minuty na pánvi promíchejte a nakonec zalijte koňakem
nebo brandy. Počkejte dokud se neodpaří všechen alkohol. Až se odpaří, přidejte
na pánev jemně nakrájenou petržel a po minutě zalijte horkou vodou a nechte
hodinu zvolna vařit. Důležité je každých 10 až 15 minut sejmout a odstranit
pěnu, která se bude tvořit na povrchu. Nakonec tekutinu přeceďte a dejte
stranou.
Ve velkém kastrolu přiveďte k varu osolenu vodu s 8 zrníčky
kardamomu. Udržujte ji vařící po dobu 3 až 4 minut a poté vyjměte kardamom. Do
vroucí vody nasypte černou rýži a nechte 38 až 39 minut vařit.
Mezitím si dejte na pánev jednu třetinu kokosového oleje a jemně
nakrájenou šalotku, kterou za občasného míchání nechte úplně změknout. Poté
přidejte krevetí ocásky a vařte po dobu 3 minut. Jakmile uplyne druhá minuta
přidejte dvě lžíce vývaru, který jste si udělali předtím, nechte dovařit a
dejte bokem.
Pro každou servírovanou porci rýže vezměte krevetí ocásek a naporcujte
ho na malé kostky. Potom na rozpálenou pánvičku přidejte zbytek krevetového
vývaru a nechte zhoustnout. Na závěr přidejte zbytek másla a za stálého míchání
vytvoříte hustou omáčku.
Jakmile máte hotovou černou rýži, osušte ji a nasypte do kovové mísy,
přidejte zbytek kokosového oleje, trochu nakrájeného koriandru, pár kapek
citronové šťávy a nakrájené kousky krevet, které jste si před chvíli
připravili. Promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte odpočinout cca 2 minuty.
tak jsem pekl kokosovy moucnik ve sklenicich dle tveho receptu, - krasne me to uteklo, tak jsem vrh zariznul a zavrel - diky za ranni dobrodruzstvi - Klarku (dceru) to bavilo!
OdpovědětVymazatTak to me velice potesi :-)
VymazatDekuj