pátek 28. března 2014

Sama doma








Minulý týden se mi dostalo pozvání, abych vařil v rámci televizního pořadu Sama Doma, který vysílá Česká televize. Pro přípravu obou chodů jsem zvolil zavařovací soupravu Kilner. A to z těch důvodů, že vaření ve skle je jednak velmi snadné a zdravé, ale je to i vynikající způsob jak uchovat veškeré chutě a konzistenci masa, ryb, zeleniny a jiných druhů potravin.
Zavařovací souprava se dá využívat i na pečení sladkých moučníků. A díky svým výborným konzervačním schopnostem Vám je uchová i několik týdnů bez změny jejich kvality. Navíc takto připravený moučník je i originálním dárkem či ozdobou každé oslavy.

Přípravě jídel prostřednictvím techniky zavařování se budu věnovat ještě v budoucnu. Nyní jsem si pro Vás připravil recepty jídel, které jsem vařil v pořadu Sama Doma.








Zavařovaný jehněčí confit protkaný bylinkami s císařským hráškem

Ingredience:

500 g jehněčích žeber zbavených tuku a blan
500 ml slunečnicového oleje
40 g dijonské hořčice
100 g císařského hrášku
15 g estragonu
15 g organa
15 g tymiánu
15 g koriandru
15 g šalvěje
špetka uzené mořské soli zn. Maldon
špetka čerstvě namletého pepře
špetka čerstvě namletých sušených chilli papriček
zahuštěný balsamikový ocet

Postup:

Nejprve vyjměte z lednice jehněčí žebra, alespoň 20 minut před samotnou přípravou jídla. Ostrým nožem je nařízněte mezi jednotlivými žeberními kostmi a při odstraňování masa od kosti se snažte vytvářet oblé kousky podobné svíčkové.

Naplňte zavařovací sklenice do ¾ slunečnicovým olejem, uzavřete je a dejte do velkého hrnce s vodou. Tu ohřejte na 70 °C.

Dále nakrájejte velmi jemně bylinky a na chvíli je položte na kousek papíru, aby se odsála přebytečná vlhkost. Mezitím potřete maso hořčicí a posypte bylinkami, ale ne všemi, špetku si jich nechejte stranou. Dobré je, pokud na každý kousek masa jemně zatlačíte, aby jednotlivé ingredience lépe přilnuly. Zbytek bylinek promíchejte se solí, pepřem a chilli.

Jakmile dosáhne voda 70 °C, vyjměte rychle zavařovací sklenice, otevřete je a naplňte je jehněčím masem společně s císařským hráškem. Takto naplněné sklenice opět zavřete, vraťte zpět do vody a nechtě zvolna vařit při stejné teplotě po dobu 17 – 18 minut.

Hotové jídlo servírujte jemně dochucené zbytkem bylinek se solí, pepřem a chilli a balsamikovým octem.

Kokosový moučník s borůvkovo-punčovým krémem

Ingredience:

3 vejce
1 šálek jogurtu
1 šálek sušeného kokosu
1 šálek mouky
½ šálku cukru
½ šálku rostlinného oleje
2 čajové lžičky prášku do pečení

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Dále pomocí ručního mixéru smíchejte všechny ingredience dohromady tak, aby se Vám vytvořila jemná pasta. Touto pastou pak naplňte zavařovací sklenice zhruba do jejich 3/4 a dejte otevřené do trouby. Pečte zhruba 20 – 25 minut dokud nebude mít moučník zlatavou barvu. Ihned po jejich vyjmutí z trouby zavíčkujte všechny sklenice, aby se tak vytvořilo potřebné vakuum, díky kterému Vaše moučníky vydrží i dva měsíce.

Borůvkovo-punčový krém

Ingredience:

2 šálky jogurtu (500 g)
500 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
¼ l rybízového džusu
2 paličky skořice
10 ks hřebíčku
6 ks badiánu
2 sáčky černého čaje

Postup:

Vezměte si větší hrnec, do něj dejte borůvky a zalijte je rybízovým džusem, přidejte skořici a sáčky s čajem. Poté přiveďte k varu. Dále přidejte hřebíček a badián, které předtím vložíte do čajového spařovače. Celé vařte zvolna po dobu 15 minut. Po uplynutí této doby vyjměte čajový spařovač, sáčky s černým čajem a skořici. Zbylý obsah hrnce rozmixujte ručním mixérem.
Vzniklý borůvkový punč smíchejte s jogurtem a tímto krémem ozdobte kokosový moučník. Na závěr můžete přizdobit čerstvými borůvkami!

Žádné komentáře:

Okomentovat