čtvrtek 20. března 2014

Peceny ananasen s marockim korenim




Tento recept je inspirovaný výborným sardským šéfkuchařem Luigi Pomatem, který pochází z ostrova San Pietro.
San Pietro je malý ostrov, který leží jihozápadně od Sardinie. Je známý již od starověku a jeho zajímavá historie poukazuje na propojení různých kulturních vlivů v oblasti Středozemního moře.
Féničané ostrov nazývali Enosim nebo Inosim, zatímco Řekové ho znali jako Hieracon Nesos, pro Římany to byl Accipitrum Insula (Sparrowhawk Island). Název Sparrowhawk (hawk – sokol) vznikl kvůli přítomnosti malých sokolů Eleonora, kteří na ostrově žijí dodnes. San Pietro je místem, kde je díky bohaté historii cítit odkaz na fénickou, římskou a sardskou civilizaci.
Ostrov je podle legendy pojmenován po Svatém Petrovi, který ho navštívil v roce 46 nl.
San Pietro nebyl osídlen do 18. století, až v té době ho začali kolonizovat lidé Ligurianského původu a také lidé pocházející z Janovské republiky z kolonie Tabarka, z malého ostrova u pobřeží Tunisu. Kolonie byla totiž tehdy zabrána vládnoucí tuniskou monarchií – Beys of Tunis.
Většina populace dodnes hovoří variantou janovského nářečí, tzv. Tabarchino.
Recept na pečený ananas tak v sobě mísí španělské kulturní dědictví,  první ovoce přivezl Kolumbus ze Západní Indie a dědictví Maghrebu(region v Africe, sever Sahary, západně od Nilu, v arabštině - západní). To představuje zejména koření, které bylo nejdůležitějším obchodním artiklem v oblasti Středozemního moře.
Tento dezert je velmi jednoduchý na přípravu a jeho bohatá vůně a aroma je jako ozvěna větrů ze Sahary.


Suroviny/Ingredience:

1 celý ananas
60 g třtinového cukru
100 g bio másla
4 cl vody
4 cl Acquavite
4 tyčinky skořice
5 hvězdiček anýzu
2 vanilkové lusky
5 – 8 g černého, zeleného a červeného pepře
5 g kajenského chilli pepře
5 – 8 g hřebíčku
5 g curry

Postup:
1) Do hlubokého pekáče vložte 60 g másla, vodu a všechno koření. Dejte do předehřáté trouby na 190 stupňů.
2) Mezitím si očistěte ananas, odstraňte kůži a jádro.
3) Ve chvíli, kdy se většina přísad v pekáči rozpustí a vytvoří se tak hustší omáčka, přidejte do něj ananas a pečte 10 min.
4) Poté vyndejte ananas a dejte ho na pánev spolu s Acquavite, opékejte, dokud se alkohol nevypaří.
5) Vraťte ananas zpátky do pekáče a pečte dalších 15 až 20 min.
6) Potom vyndejte ananas a rovnoměrně ho nakrájejte na plátky.
7) Omáčku přelijte na pánev, přidejte k ní zbytek másla a nechte chvíli zredukovat. Ananas přelijte omáčkou a dozdobte anýzem a skořicí.
8) Hned podávejte. Pokud budete chtít můžete k ananasu přidat citrónový nebo mátový sorbet.

Žádné komentáře:

Okomentovat