pondělí 7. července 2014

Artyčoky „alla Romana“






Minulý týden jsem využil prvních náznaků opravdového jara a užil si grilování a vaření v kruhu nejbližších přátel. Moje kamarádka Markéta mne požádala, zdali neznám nějaký typický recept, jak upravit pár čerstvých artyčoků, které s sebou přinesla. Mimochodem drobné upozornění pro Vás, v tomto období právě začíná jejich sezona!
Jelikož já sám artyčoky zbožňuji a pocházím z ostrova, kde artyčoky představují velmi důležitou součást gastronomické tradice, tak vaření s nimi bylo pro mne opravdovým potěšením. U nás doma se však v posledních letech stal artyčok nedostatkovou surovinou. Proto, pokud si na něm chceme pochutnat, chodíme do oblíbených místních trattorií o kterých víme, že nám artyčoky perfektně připraví.











Ingredience:

8 artyčoků
1 citron
¼ šálku nakrájené petržele
¼ šálku nakrájené máty
3 stroužky nasekaného česneku
¾ lžičky olivového oleje plus extra
¼ šálku strouhanky

Postup:

Nejprve je nutné očistit artyčoky a to tak, že odstraníte tuhé svrchní listy a odkrojíte lodyhu od spodního okraje artyčoku. Otočte je vzhůru nohama a pevně je stlačte proti kuchyňské lince dokud Vám „nerozkvetou“. Následně vyberte z jejich nitra bílou chlupatou část a takto, již očištěné artyčoky, vložte do mísy s vodou a vymačkanou citronovou šťávou. Tato lázeň totiž zajistí, aby se z vnitřní části artyčoku nestala nevábná a nahnědlá hmota, pokud by byl delší dobu vystaven vzduchu.

Zatímco jsou artyčoky v citronové lázni, smíchejte dohromady česnek, citron, strouhanku a olivový olej. Poté vyjměte artyčoky z lázně a naplňte je touto směsí. Můžete k tomu použít i lžičku, aby se Vám náplň lépe pěchovala do nitra artyčoku. Na konec přidejte na povrch sůl a pepř dle vaší libosti.

Takto naplněné artyčoky vyskládejte jeden vedle druhého, jako vojáky při nástupu, vzhůru nohama do hrnce se silným dnem a minimálně 2 centimetrovou vrstvou oleje a trochou nasekaného česneku. Artyčoky je opravdu  nutné naskládat co nejtěsněji k sobě, aby nezačali plavat okolo nebo se překlápět. Takto je povařte zhruba 2 – 3 minuty a po uplynutí času zalijte vroucí vodu přes místa, kde měly stonky.

Na hrnec dejte pokličku (eventuálně můžete použít i navlhčený papírový ubrousek a stahovací víčko, aby z hrnce neunikla žádná pára). Takto zakryté artyčoky povařte na mírném ohni cca 30 až 35 minut dokud nebudou hotové. To poznáte podle toho, když je dokážete naprosto jednoduše rozkrojit vidličkou. Poté artyčoky vyjměte z hrnce, dejte na talíř a nechte zchladnout. V momentě, kdy začnou být vlažné je přelijte olivovým olejem a ozdobte lístky čerstvé máty. Zde je opravdu důležité počkat, až jsou vlažné, protože nenasají tolik oleje a nebudou tak vlhké.

Poznámka: K přípravě jídla se tradičně používají slabší, nafialovělé „římské“ artyčoky, ale můžete použít samozřejmě i větší kousky. Artyčoky „alla Romana“ představují perfektní přílohu k rybímu nebo kuřecímu masu. Lze je servírovat i jako tradiční italský předkrm společně s dobrým a křupavým pečivem. Výtečně chutnají i například s dipem „aioli“.





Žádné komentáře:

Okomentovat