úterý 22. července 2014

Ceviche z mušlí svatého Jakuba





Když jsem poprvé dělal ceviche, byl jsem unesen. Mohl jsem sledovat, jak citronová a limetková šťáva mění barvu mušlí z průhledné na mléčně bílou. Kyselina z limetek a citronů mění strukturu proteinů v měkkýši, a tak je vlastně „vaří“ bez použití tepla. Takže pokud se vám povede získat opravdu čerstvé mušle, tohle je snadný, a přitom neuvěřitelně lahodný způsob, jak si je vychutnat: opravdová exploze chutí (koření, citrusy, čili, červená cibule), která vám přesto umožní ocenit chuť mušlí a jejich jemnou texturu.


Přísady:

1 libra rozčtvrcených hřebenatek svatojakubských
1 šálek (asi 12) cherry rajčátek nebo 2-3 nahrubo nakrájená římská rajčata, 
2 zelené nebo červené serrano čili papričky, bez semínek a pomleté (asi 1/2 čajové lžičky) 
3/4 šálku čerstvě nasekaného koriandru, plus další na přízdobu
1 šálek jemně nasekané červené cibule (1/2 střední červené cibule)
3/4 šálku jemně nasekaného čerstvého oregana
1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
1/2 šálku čerstvé limetkové šťávy
sůl na ochucení





Příprava:


Smíchejte všechny přísady v míse z nereaktivního materiálu a pořádně promíchejte. Přikryjte a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejvýše však na 16.

Lžičkou nandejte ceviche do malých (4uncových – asi 120 ml) skleniček a ozdobte koriandrem. Podávejte s hranolky, pokud je máte rádi. 



Žádné komentáře:

Okomentovat