pondělí 7. července 2014

Těstoviny Linguine s olivami Taggiasche, kaparami a strouhankou






Jak jsem se již zmínil v předchozím příspěvku, je to opravdu báječné posedět s přáteli, dívat se na hrající si děti na zahradě a u toho se znovu a znovu probírat zázraky života. Když hovořím o zázracích, na světě existují některé plody, které jsou opravdovým zázrakem v chuti, tvaru, barvě ...
Následující recept představuje spojení několika nejlepších věcí, které Itálie může nabídnout. Je to určitá jednoduchost, která se promění v neuvěřitelný koncert chutí. Je to vlastně takový malý kulinářský výlet napříč Itálií – olivy Taggiasche pochází z oblasti Riviera Ligure, kapary mají svůj domov v nejjižnější části oblasti Pantelleria, těstoviny linguine jsou z Gargana nedaleko Neapole, extra panenský olivový olej z Toskánska a tymiánem je porostlý celý ostrov Sardinie, který je v jarním období provoněný jeho typickou vůní.
Výsledek je tak samotným ztělesněním italské gastronomie: několik prvotřídních ingrediencí, rodina a přátelé, úsměv a radost ze sdílení společných zážitků.

Ingredience:
500 g těstovin linguine (podobné špagetám)
30 g oliv Taggiasche
30g kapar z oblasti Pantellaria
10 g čerstvého tymiánu
1 bageta
4 lžičky extra panenského olivového oleje
2 - 3 neoloupané stroužky česneku





Postup:

Nakrájejte bagetu na kostky a vložte jí do trouby předehřáté na 200 °C. Jakmile dostane pečivo zlatavou barvu, vytáhněte je z trouby, nechte zchladnout a poté vložte společně s lístky tymiánu do mixéru. V něm pečivo s lístky rozmixujte na drobnou strouhanku.

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte sůl a vložte těstoviny linguine.

Mezitím si v hluboké pánvi (nejlépe pokud máte k dispozici wok) rozehřejte olej, přidejte česnek a až bude dostávat zlatavou barvu, přidejte olivy a kapary. Zmenšete plamen a nechte pár minut povařit.
V polovině času určeného k uvaření těstovin linguine je pomocí kleští vyjměte z vody na pánev, kde se zvolna vaří olivy a kapary. Přilijte trochu vody, ve které se těstoviny vařily (ta je teď velmi bohatá na škrob), zvětšete plamen a za permanentního míchání vařte. Voda smíchaná s olejem vytvoří jakousi emulzi, která udrží těstoviny pěkně šťavnaté a umožní jim nasát chuť oliv a kapar.

Když jsou těstoviny „al dente“ dejte je do velké mísy a přidejte dříve vytvořenou strouhanku.
Podávejte ihned!






Žádné komentáře:

Okomentovat